2016. január 31.

Citromos-mákos muffin


Volt egyszer egy üveg lemon curd-öm, azaz főzött citromkrémem. Kellett egy jó kis citromtortához, de maradt egyharmadnyi az üvegben. Megelőzve, hogy csak úgy bekanalazzam, inkább elrejtettem egy jó kis sütiben. A család kedvenc téli csemegéje született meg az egyik havas délutánon.

Recept alap a jól ismert Good Food-os fánkmuffin, a többi egy buszos hazaúton született meg. Még hogy az ingázási időt nem lehet termékenyen kihasználni...

Hozzávalók:

2 nagy tojás
1 dl natúr joghurt (vagy tejföl)
1 tk vaníliakivonat
140 g olvasztott vaj
120 g porcukor
180 g liszt
60 g darált cukrozatlan mák
1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
1 tk szódabikarbóna

12 tk lemon curd (készen is lehet kapni, pl. a Metroban)
cca. 3 ek porcukor a szóráshoz

A sütőt előmelegítem 180 fokra, 12 darabos muffinformát készítek elő, papírkapszlikkal bélelve.
A tojást, a joghurtot a vaníliaesszenciával habosra keverem (1-2 perc).
A száraz hozzávalókat (liszt, porcukor, mák, citromhéj) egy tálban kimérem, összekeverem.
A nedves hozzávalókhoz előbb az olvasztott vajat, majd a száraz hozzávalókat öntöm, majd gyors mozdulatokkal összekeverem.
A massza jó felét a papírkapszlikba kanalazom, a közepükbe teáskanálnyi citromkrémet ültetek, erre pedig a maradék masszát kanalazom, ügyelve arra, hogy mindenhol befedje a citromkrémet.
Forró sütőbe téve 16-18 percig sütöm, majd 5 percnyi pihenő után átszitált porcukorral hintem  a muffinokat. Langyosan tálalom, úgy a legfinomabb, de 2 napig élvezhető marad. Feltéve, ha többszörös adagot csinálok belőle :)
Főzelék-vacsora után, vagy egy csésze teával reggelire, uzsonnára igazán jól csúszik, különösebben nem is egészségtelen, feltéve, ha egy darabnál sikerül megállni (GF szerint 229 kcal darabja, de ők több cukorral dolgoznak).