2015. november 29.

Gyors nutellás kakaós csiga és könyvajánló




Haj, milyen jó is ez! A Pötyike hosszasan beteg volt, étvágya sem volt sokáig, már alig-alig tudtam olyat kitalálni, amit szívesen enne. A kedvenc könyve, abban is  a kedvenc verse hozta meg az ihletet, így készült a kakaós csiga.
A gyermek nem a türelem szobra, de ki lenne az éhesen, lábadozós-nyűgösen, igaz? Kapóra jött hát a régóta kipróbálandó kategóriás Rupáner-konyha blog, és a gyors kakaós csiga recept. Hibátlan, én mondom. Minimál-módosítással így sütöttem:

Hozzávalók:

fél kg sima liszt
egy csomag sütőpor
egy csomag instant élesztőpor
2 dl tej
2,5 dkg vaj
2 ek tejföl
4 ek cukor
1 tojás
1 tk kardamom

Töltelék:
3-4 ek Nutella
2 ek olvasztott vaj (csak a nutellára locsolva, ahová jut alapon)
3 ek kakaópor
5 ek cukor

A sütőt előmelegítem 200 fokra. Egy nagy gáztepsit készítek elő, sütőpapírral bélelem.
Egy nagy tálba lisztet szitálok, a sütőport, élesztőt, kardamomot (ez elhagyható, mi nagyon szeretjük ízét, illatát, ha tehetem, minden kelt tésztába teszek) belekeverem az átszitált lisztbe.
Egy nagy pohárba kimérem a tejet, vajat, tejfölt, 40 mp-re beteszem a mikróba, hogy épp csak meglangyosodjon. Ha a tejes hármas megmelegedett, a lisztes tálba öntöm, rácsapom a tojást, a cukrot, és kézzel kb, 5 perc alatt kidagasztom.
Gyúródeszkán azonnal nyújtom, kb. fél cm-s téglalap formára, a nutellával alapozok, olvasztott vajjal locsolom, majd a a töltelékkel nem fukarkodva megpakolom, hosszabb oldalánál fogva feltekerem, és éles késsel (na ilyen nincs nálunk...) ujjnyi szeletekre vágom. A csigákat a sütőlapra ültetem, és a forró sütőben 10-12 percig sütöm. Hókák lesznek, de puhák, finomak, és ha elegendő tölteléket pakoltunk bele, jó "cuccosak" is, gyereknek úgyis ez a lényeg :)

A recept mellett az szól, hogy gyorsan megvan,nem kell kelesztgetni, puha marad másnapra is. Alaprecept, kiválóan variálható a töltelék, pont ilyen jó lesz, ha diós vagy fahéjas, netán zserbócsigát akarunk.

Kis könyvajánló: ha van a családotokban óvodáskorú gyerek, és még fér valami a Mikulás puttonyába vagy a Jézuskának írt listára, mutatok néhány kortárs gyerekkönyvet, mindegyik két gyereken tesztelve, a legnagyobb sikerrel, Mind a tartalom, mind a külcsín olyan, amit szívesen adok a gyerekek kezébe.

1.Lackfi János: Paradicsomleves betűtésztával


A már fent linkelt Paradicsomleves betűtésztával gazdagon illusztrált gyerekkézbe való könyv, olyan klasszikus menzás ételeket önt rímbe, mint a tökfőzelék, a paradicsomos káposzta vagy a bukta. Teszi mindezt humorral, és a Lackfi-versekre jellemző dús fantáziavilággal, Itt lovaggá válik a fasírt,  a mákszemek lehetnek madarak, az utálatos ételen lehet nevetni, a szeretem-étel verset meg el lehet akár rapelni is :)

2. Válogatós- óvodások verses kalendáriuma hétköznapokra és ünnepekre


Válogatós - Óvodások verses kalendáriuma hétköznapokra és ünnepekre

A Válogatós című gyűjtemény egy valóban gondosan válogatott csokor a klasszikus és kortárs gyerekversekből. Egyszerre hagyományos és modern, de leginkább igényes, szépen illusztrált, az év hónapjainak sorára fűzött antológia. 70 szerző Weörestől Grylluson, Szabó Lőrincen át Varró Dánielig.

3. Tejbegríz- Finom irodalom gyerekeknek és felnőtteknek
Még egy antológia, versekkel, mesékkel, novellákkal teli, melyben minden korosztály megtalálhatja a kedvencét. A bámulatos illusztrációk mellett 13 recept is található benne Mautner Zsófitól, a Chili és Vanília blog írójától, ami azért is szerencsés, mert garantáltan megjön a kedvünk a főzőcskézéshez (de legalábbis az evéshez) a könyvet lapozgatva.