2014. március 30.

Segítsüti 2014 tavasz: Étcsokis-kávés sajttorta


Idén jubilál a Segítsüti, immár tizedik alkalommal licitáltattok 30 gasztroblogger szülő finomságaira, köztük az enyémre is.
Tavaszi támogatottunk a 2010 óta működő Suhanj!Alapítvány, melynek fő profilja sérült gyermekek sportoláshoz jutásának segítése.
Az alapítvány tevékenységével lehetőséget teremt a sérültek egészségesebb, élménydúsabb, minőségibb életéhez. A sport segítségével építenek kapcsolatot ép segítők, önkéntesek és fogyatékkal élők között, ezzel segítve a társadalmi integrációt, esélyegyenlőséget.

A Segítsüti a Suhanj! eszközparkjának bővítéséhez kéri a segítségedet, hogy mind több gyerkőc részesülhessen a sport és a lelkes társasághoz tartozás örömeiben. A liciten befolyt összegből futóbabakocsit, tandemkerékpárokat és más sporteszközöket vásárol a licitet koordináló SoSe Közhasznú Alapítvány.

Következzenek a legfontosabb tudnivalók (ennél részletesebb információkat a Segítsüti honlapján találtok):

A licit 2014. 03.30- 04.02. (szerda) 16:00-ig tart.

Itt lehet tallózni a felajánlások között és rövid regisztráció után megtenni a tétet a kiszemelt finomságra.
A licit nyertese a legmagasabb összeget felajánló adományozó, neki fogja a blogger egy közösen kialkudott időpontban frissen elkészíteni a finomságot. Ha a sütemény felajánlója ehhez hozzájárul, lehetőség van arra is, hogy vigaszágon a második (vagy akár többedik) legtöbbet licitáló is sütihez jusson.
Örömmel jelentem, én szívesen sütök, ha lesz rá ajánlkozó! :)

Őérte lehet harcba (avagy licitbe) szállni:



Teljes, anyakönyvezett nevén Blondie Tiramisu Cheesecake, magyarul étcsokis-kávés sajttorta, de röviden csak "A süti". Gyermekeim így nevezik, mióta az első próbálkozást megkóstolták.
Saját agyszülemény, ihletője természetesen a tiramisu, és a Ben&Jerry duó receptes könyve. Mindkettő túlzás nélkül a legnagyobb kedvencem a maga kategóriájában. A könyv színes, vicces, no és nyálcsorgatós recepteket rejt, a tiramisut meg azt hiszem, magyaráznom sem kell. Ugye, nektek sem? :)

Tehát a torta: alul blondie, azaz a brownie fehércsokis tesókája, középen étcsokis-kávés sajtkrém, végül vaníliás sajtkrém házi vaníliaesszenciával.
Fincsi példája az amerikai-olasz barátságnak, vagy sportnyelven szólva mondhatjuk így is: USA-Olaszország 1:1, mindkét csapat győztesen távozhat a pályáról.
Gyertek, álljunk össze egy csapattá, és segítsünk mosolyt, lelkes tekinteteket varázsolni a Suhanj! és a sütik segítségével az arcokra!




Praktikus információk licitálóknak: jelen nyeremény Kőszegen készül. Helyben, illetve a Sopron-Veszprém-Keszthely háromszögben személyesen átvehető. A postázást nem javaslom, de ha messzebbről szeretnéd megszerezni, megpróbálunk megoldást találni a logisztikai problémára :)

Köszönöm, ha hírét viszed a kezdeményezésnek, illetve lehetőségedhez mértem magad is támogatod a jótékonysági akciót!

2014. március 18.

Dél-Csehország 2.0

Mostanság sűrűsödtek a programjaink, tizedelődött a konyhában eltöltött idő. Több oka is van, mutatom az egyiket, azt, amelyik legnagyobb érdeklődésre tarthat számot. Íme a világ harmadik legjobb helye, szerintem:

Jindřichův Hradec

2014. március 10.

Törökmogyorós bonbon



Ha egy kilencéves meglát egy Toffifee-s műanyag csomagolót, és nem engedi kidobni, mondván: pont jó lesz bonbonozáshoz, sokszorosan örül a család.
Először is apa szeme csillan fel, mert úgy látszik, lassan beérik a nevelőmunka, hogy amit nem muszáj, ne dobjunk szemétbe, főleg ne a konyhai vegyesbe. Aztán anya gyereke lesz egyből, mert a ded érdeklődő, kreatív és örömmel kísérletezik a konyhában. És persze a kicsi meg jól megszavazza, a legjobb fej tesója neki van a világon, mert "csokit csinál" :)
A kivitelezéshez azért kellett minimális támogatás, főleg a harmadik percnél, amikor a lelkesedés alábbhagyott, szerencsére, csak átmenetileg.

Semmi extra tudás és felszerelés nem kell hozzá, idézem a mestert: "Ez a bonbonozás tulajdonképpen vicces könnyű, csak elég türelmesnek kell lenni." És tényleg.

Hozzávalók:
10 dkg étcsoki (nálunk most Lidl-ös, 50%-os)
15 kávéskanál mogyorókrém
15 db pörkölt, hántolt törökmogyoró

Toffifee műanyag-kapszlija
10-es ecset
kiskanál

A csokit kockázom, és vízgőz felett megolvasztom a kétharmadát. Ha már folyékony, a maradék egyharmadát is hozzákeverem, ezzel temperálom a csokit (így lesz fényesebb).
A műanyagpapszliba mokkáskanálnyi csokit adagolok, és középről a szélei felé haladva ecsettel elterítem a masszát a formában.
5-10 percre hűtőbe teszem, és ha biztosra akarok menni, egy kevés csokival ismétlem a műveletet. Újabb 10 percre a hűtőbe helyezem a formámat, és jöhet a következő lépés.
A szobahőmérsékletű mogyorókrémből csapott mokkáskanálnyit teszek a félgömbökbe, majd belenyomom a mogyorószemeket a krém közepébe.
A maradék étcsokival (ha szükséges, vízgőz felett kissé melegítem) feltöltöm a formát, ez lesz a bonbon talpa. A mogyorókrémet szűkösen adagoljuk, hogy a félgömbök szélén még maradjon kis csokicsík-ez biztosítja, hogy a bonbonjaink egyben maradjanak.
Kb. 30 perc hűtés szükséges, majd óvatosan kifordíthatjuk a formából a bonbonokat, hogy aztán 5 perc után már csak a nyomait keressük a desszertnek. Még szerencse, hogy volt türelme kivárni a fotót, mert ellenkező esetben már 2 perc után annyi lett volna 45 percnyi türelemjátéknak.
A hétfő is lehet szép, ugye? :)
Bár remélem, még lesz pár hasonló, végül ez is korrekt, kerek nap lett. Itt is egy aktuális kedvenc, a "Szörnyikés filmes", derüljetek Ti is egy jót velünk:

2014. március 6.

Tökmagolajos zöldsaláta

Ha Ti is sokat torkoskodtatok a farsangban (vagy akár ma), jól jöhet ez a vastag húsokhoz, csokis fánkokhoz képest elenyésző kalóriatartalmú eledel.



Pofonegyszerű, szép és jó, sőt, még húsok mellé köretként is ideális.

Hozzávalók személyenként:
kétmaréknyi vegyes zöldsaláta (itt most jégsaláta, vörös-és fehérkáposzta, sárgarépa)
2 ek tökmag
1 ek tökmagolaj
pár vékonyra szelt vöröshagyma-karika
csipet só
bors ízlés szerint
néhány csepp citromlé

A tökmagot serpenyőben ropogósra pirítom. A tökmagolajat langyosítom (épp csak egy picit, az aromák így jobban kijönnek) elkeverem a sóval, borssal, kevés citromlével, majd egy tálban összeforgatom a hozzávalókat. Böjtben pirítóssal, máskor grillezett csirkemellfilével fogyasztom.
Ha szeretitek, hozok még tökmagolajos recepteket, és egy kis tökmagolaj-sztorit is, jó?