2014. december 1.

1- Almás-mazsolás fűszeres zabkása

Advent ON, zabkása-projekt ON.


Van, aki sikítófrászt kap az elkövetkező pár héttől, én meg élvezem. Minden percét a gyerekek reggeli izgalmától (mi van ma a kalendáriumban?) az esti gyertyagyújtásos éneklésig. Még a közte elterülő, olykor hosszúnak tűnő időt is könnyebb ezekben a napokban elviselni, annak ellenére, hogy sok fáradt, nyűgös emberrel van tele a város. Talán az is hozzájárul a kiegyensúlyozottságomhoz, hogy egy ideje újra zabkását reggelizek.

A zab tápláló, energiát adó gabona. Egy rakás jóságot tartalmaz,van benne B1-, B5-, B6-, E-vitamin, jócskán rostanyag, vas, foszfor és kalcium is.
Nem csoda, hogy annyi mindenre ajánlják: kiválóan átmozgatja  beleket, vérszegénység, érzékeny gyomor esetén is javallt a fogyasztása. Segít normalizálni a vérnyomást, a koleszterinszintet, nyugtatólag hat a szervezetre, így a pihentető alvást is segíti.
Diétákban azért is alkalmazható, mert telít, és csak sokára leszünk újra éhesek egy adag zabkása elfogyasztása után. Jól (szerintem végtelem módon) variálható, szinte megunhatatlan étel.
Képes felkészíteni a testet a karácsony nagy zabálásra (akár egy kis fogyáshoz is hozzájárulhat), a lelket pedig megnyugtatja, így teljesebb, jobb hangulatú lehet a készülődés.

Ha van kedved, minden adventi reggelen csatlakozz hozzám, hajnalban felkerül az adott napi összeállításom (Tipp: kövess a facebook-on is, ott pontban 6:00-kor láthatod a friss ajánlatot). Most az első héten igyekszem egyszerűbb hozzávalókat találni, olyanokat, ami minden háztartásban van, jövő hétre pedig adok egy mini bevásárlólistát is, jó? :)

Néhány magyarázat a receptekhez: én egy ideje tejérzékeny vagyok, és "rendes" cukrot sem eszem, így a hozzávalókban a növényi tejek, és nem hagyományos édesítők fognak felbukkanni. Szabadon cserélhető a növényi tej normál tejre, az édesítőanyag (eritrit vagy xilit) pedig azonos mennyiségű cukorra.

Hozzávalók:
30 g apró szemű zabpehely
1 alma (nagy lyukú reszelőn reszelve)
fél marék mazsola
1 púpos tk eritrit
1 kk fahéj/mézeskalácsfűszer
1-1,5 dl (mandula)tej ízlés szerint

A zabpelyhet a tejjel, cukorral, mazsolával felteszem főni. Mikor egyet rottyan, már félre is húzom, belekeverem a reszelt almát, és a fűszert. Alaposan elkeverem, ha kell, még felöntöm egy kis tejjel. Langyosan javaslom a fogyasztását, szerintem úgy a legfinomabb.

Bár idehaza frissen, tűzhelyen főzve készítem el a kásámat, ha sietős a reggel, a száraz hozzávalókat beleszórom egy dobozba, a munkahelyen pedig csak felöntöm a tejjel, állni hagyom kb. 10 percig, majd 45 mp-re beteszem a mikróba, visszahűtöm, és így is kiváló.

Itt pedig egy ötlet az esti közös "konyházáshoz", míg én sütni fogok, a Pötyi ezt kapja kreatívkodós céllal.