2012. július 28.

Jókai bableves képekben

Rendhagyó a bejegyzés: képriport a céges családi napunk egy részéről, ahol kis csapatunk indult a főzőversenyen. A séf Erzsike kolléganőnk volt, öröm a keze alá dolgozni, nagy mestere a jóféle ételeknek. Kiskuktának lenni jó :)






2012. július 21.

100

Hihetetlen, de eljutottam a 100. bejegyzésig. Ünnep ez a mai, ilyen szempontból is.

Ma jutalomnapunk volt P-vel, a kéthetes szabadság lezárásaként nagymama bevállalta a gyerekeket, és kaptunk egy szabadnapot, vagy legalábbis pár órát. Szerettünk volna túrázni, de a vágyott cél megközelíthetetlen volt az eső miatt.

Az esőradar kémlelése után délnek indultunk, és Balatonfüreden kötöttünk ki. Ezt a meglepetést... ha nem Kőszegen élnénk, és a munkám nem kötne erre a vidékre, biztosan a Balatonfüred-Kékkút tengelyen laknék valahol. A második legjobb hely az országban :)
Jó irányba indultunk, kellemes, napos időnk volt, és gasztro-ügyileg sem panaszkodhattunk. Ebédeltünk egy igazán jót a Borcsában és nem maradhatott el a Bergmann cukrászda világbajnok krémese sem. Legalább egyszer meg kell kóstolnotok, komolyan. Az ország legjobbja a műfajban, kedvencem a főiskolás évek óta.



Nem vagyok önző ember (na jó, csak egy kicsit :)), legalábbis szeretem, ha más is örül, és arra gondoltam, közületek valakivel megosztanám ezt az élményt.

Jubileumi a bejegyzés, jó ok tehát a játékra.
Mivel sajnos magam még nem tudok ilyen remeket előállítani, a következőre gondoltam: ha hagysz egy kommentet itt a bejegyzés végén a következő egy hétben, esélyes vagy egy Bergmann-cukrászdai meghívásra Győrben vagy Balatonfüreden. 
Természetesen valami sk-csomagocskát is kap a bátor jelentkező, aki

a.) hajlandó velem találkozni :)
b.) vállalja, hogy az általa választott cukrászdáig eljut
c.) jóban van Fortunával, és nyer a mini-játékon.

Jelentkezési határidő tehát 2012. július 28. éjfél, a meghívás dátumát a nyertessel emailben egyeztetem (kérlek, ha nem google-fiókkal jelentkezel, add meg a mailcímedet a kapcsolatfelvételhez).

Köszönöm, hogy itt vagytok!

2012. július 20.

Pizza-gondola




Recept recycling, a legjobból. A blog egyik legkedveltebb receptje, a pizzatészta új alakot öltött. Ugyanolyan finom, de többet és főleg többfélét lehet belőle készíteni, ami kis családunknál például egyáltalán nem hátrány.
Kiváló finger food (haha, tanultam az új Stahl magazinból ezt-azt :)), tévé-fixált urak kezet csókolnak érte, főleg ha sör is jár mellé.

2012. július 19.

Cukkini-krémleves




Az idei nyár egyik (ha nem a legnagyobb) favoritja nálunk. Hatalmas adagok tűnnek el egyik napról a másikra. Szerencsére cukkini van, saját, bio, ha meg elfogy, lesz olcsó a boltban még egy darabig, szóval hetente egyszer biztosan készítek, akkora szerelem lett.

2012. július 3.

Cukkinis-tonhalas frittata

Ezek az olaszok még egy rántottát is képesek éttermi koszttá emelni :)
Húzós napok nagyszerű vacsorája, most cukkinivel, mert kezd beérni az első termés a mini kertünkben. Annyira jó érzés kisétálni a kertbe és a saját biozöldségeket használni a vacsihoz. Így végezte be az első két saját termelésű cukkini:



Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma
2 kicsi cukkini
1 tonhalkonzerv
maréknyi aszalt paradicsom

bors
bazsalikom/ petrezselyemzöld/zellerzöld
10 tojás
0,5 dl tejszín
10 dkg keménysajt reszelve (opcionális)

A sütőt előmelegítem 200 fokra.
A vöröshagymát kevés olajon üvegesre pirítom, majd az apróra vágott cukkinit átfuttatom a hagymás olajon. 3-4 perc múlva elzárom alatta a lángot, összekeverem a lecsepegtetett tonhallal, a felaprított paradicsommal és a zöldfűszerrel, majd jénai tálba vagy tepsibe kanalazom az anyagot.
A tojást a tejszínnel felverem, sózom, borsozom, a zöldséges tonhalra öntöm. A forró sütőbe tolom és 20 percig sütöm.
A sütőből kivéve reszelhetek rá sajtot (ha pl. előtte elmaradt, ilyenkor szépen ráolvad), majd szobahőmérsékletre hűtve tálalom.




Egy könnyű rozéfröccsel kísérve, a teraszon/erkélyen tálalva tuti nyáresti vacsora. Fenti mennyiségből 6 kisebb, 4 kiadósabb adag készül.

Most hogy hozzánk már megérkezett az enyhítő eső, itt a szám, amelyet dúdolgattam magamban ma egész nap (hurrá, működik a ráolvasás, holnap lehet, seprűnyélen megyek a dolgozóba :)):