2012. március 17.

Mascarponés citromtorta, majdnem-grillezéshez




Végre! Ezt vártuk fél éve. Udvar rendben, kerti bútorok kint (ugyan csak átmenetileg), tehát jöhet az első sütögetés. Lelkesen készültünk, vendéget is hívtunk.
A nagy nap délelőttjén a fiúk elmentek bevásárolni, én pedig megejtettem egy tavaszi nagytakarítást a tetőtérben. Fordítva kellett volna...

Elkészítettem a salátákat, a hamburgerbuci már kelt, a hús pácban pihent, vendég megérkezett, mikor rájöttünk, hogy mi is pácban vagyunk. Mert minden együtt volt a sütögetéshez, kivéve a faszén.
Rögtönzésképp gázon, teflonserpenyőben készült a hús. Ugyan grillen jobb lett volna, de így is nagyon jó uzsonnánk kerekedett:




Az esemény fénypontja viszont a torta volt, az íze mellett a legjobb benne, hogy bruttó 10 perc alatt összedobható.
Nagyon jól passzoló desszert a citromos-olivás zöldsaláta+csirke kombóhoz, hogy a gösserlimonádét ne is említsem J
Most nálam csupasz babapiskótára került a tejszínes krém, de piskótán, vagy kekszalapon is ugyanolyan jó lesz, sőt.


Hozzávalók:

250 g mascarpone
200 ml tejszín
2 citrom leve és héja
100 g porcukor
1 cs zselatinfix

100 g babapiskóta

Egy 18 cm-s kapcsos tortaforma alját kirakom a babapiskótával, olyan szorosan, ahogy tudom. A lehűtött tejszínt habbá verem. A mascarponét elkeverem a citrom héjával, levével és a porcukorral. Ha homogén a massza, hozzáadom a zselatinfixet, majd óvatosan összeforgatom a tejszínhabbal. Rögtön ráöntöm a babapiskótákra, és mehet a hűtőbe. 10-12 óra alatt bepuhul a babapiskóta. Ha házi vagy bolti piskótatésztát használunk, akkor kb. 1 óra hűtés után fogyasztható is a torta.

Ha a hosszú hétvégébe még belefér egy kirándulás, nagyon ajánlom a Fertő-tavat, ott is Fertőújlak környékén a Hanság-főcsatornát. Mi csütörtökön voltunk arra, kiváló fotós és gyerekes úti cél, milliónyi madárral, tóval, bemutatóházzal, magaslesekkel. Ugyan csak a zsebfényképező volt nálunk (és egy jó nagy távcső), de azok a kis pontok mind madarak a képenJ