2011. július 28.

Csokis meggyes süti

Egészen tavaly őszig volt egy balatoni házunk, udvarral, az udvaron meg a fő kinccsel, egy régi meggyfával, ami csak úgy roskadozott a rengeteg édes gyümölcs alatt.
Az egyik kedvencem a meggy, szeretem fáról leszedve csak úgy magában, szeretem süteményben, fagyiban, kompótnak, kivéve, ha konyakmeggy formájában kerül elém. Ezt a desszertet az évek során egyre kevésbé szeretem, biztosan a konyak a hibás a kompozícióban, mert a meggy és csoki remek páros.

Ez a remek recept évek óta a család kedvence, de csak most találtam rá az eredeti forrásra: macikonyha oldalán akadtam rá az első sütésnél. Azóta minden évben legalább egyszer elkészül.

2011. július 25.

Spenótos nokedli

aka parajos galuska, de mi már csak ilyen egyszerű népek vagyunk…
A recept családi, de import is egyben, Ausztriában élő rokonainktól tanulta anyukám évekkel ezelőtt, és rögtön az egyik házi kedvenccé vált. Illetve, enni nagyon szerettem, de készíteni…
Nagy kudarcaim voltak az ügy kapcsán, így félve álltam neki a minap a vacsora-alkotásnak. Ott figyelt a hűtőben egy kisadag jobb sorsra érdemes, helyi piacon vásárolt spenótlevél, szóval belevágtam, és siker!
Anyukám receptjét nem tudtam megtanulni, mert ő nem használ mérleget szinte soha, én meg saccra nem tudok főzni, a kényszeres méricskélők táborához tartozom., ergo nem mondott sokat a „kell bele liszt, egy tojás, meg kis víz, hogy nokedlitészta-állagot kapjunk”.
A net jó barátom, ez alól eddigi két nokedlis próbálkozásom volt csak kivétel, mert mindkét recept becsődölt nálam, így jött a receptmixelés a saját ötletekkel, mert nem vagyok az a kudarctűrő fajta.


A nálam működő recept így szól:

2011. július 12.

Tonhalas tésztasaláta

Ismét villámgyors vacsora, csak jó előre eltervezni, mert pár óra a hűtőben sokat dob rajta.

Tészta volt ebédre a gyerkőcnek, mert azt legalább megeszi, de engem meg lassan sírba lehet kergetni a pestós tésztával, így salátát kreáltam a feleslegből. Mert lehet hidegen enni, maradékeltüntetésre és szükségmegoldásokra kiváló, egyszóval joker.

2011. július 8.

Költözős kaja- vol 2.- Light dog

Ez a költözés egy agyrém, egy hónapja tart, és még nincs vége az otthon rendezgetésének. A konyha már többé-kevésbé üzemképes az új helyen, és az alábbi gyors vacsora lett az elmúlt időszak kedvence, hetente minimum egyszer elkészült.

Kell hozzá:
leveles tészta
virsli
mustár vagy pesto szósz

Borzasztó bonyolult elkészíteni, olyan 2 perc, kezdőknek.
A sütöt előmelegítem 200 fokra, a virslit előveszem a hűtőből, a műbelet, ha van, lehántom. A Füstliről még azt sem kell, nálunk ezért ezzel készül, aztán a 2 cm-es csíkokra vágott leveles tésztát megkenem kiskanálnyi mustárral vagy pestóval rátekerem spirál alakban a virslire, tepsibe teszem, és 10-12 percig sütöm. A leveles tésztából én Lidl-ből származó nem mélyhűtöttet használok, az olvadási időt is megspórolom ezzel, ajánlom mindenkinek.


A leveles tészta maradékából pestós csigát készítettem. A tésztát a következő töltelékkel kentem meg: egy evőkanál túró, egy evőkanál tejföl és pesto jól kikeverve, ízlés szerint kicsit sózva, majd feltekertem, és csíkokra vágva kész is lett a csigusz. Reszelt sajttal lehet bolondítani kívül-belül. Nekem 5-6 darab szokott sikerülni egy fél adag tésztából.  Hamarabb elfogyott, minthogy le tudtam volna fotózni, Pepinke (nagyfiam) tüntette el mind egy szálig, mert ő húst sose...