2011. november 16.

A megmentő- aszalt szilvás csoiktorta

Nem a könyv, a Frei-féle, hanem a süti, ami visszahozta a hangulatomat az elmúlt időszak eléggé mély gödréből.



Ez a sokak által, sok helyen dicsőített Good Food-os aszalt szilvás csokitorta, ami a standard kényeztetős sütiből most szülinapi tortává lépett elő.
Anyukámnak volt hétfőn születésnapja, én pedig kicsit eltaktikáztam a hétvégi programot, így rohamtempóban kellett (volna) megalkotnom a születésnapi tortát. Már hetekkel előbb kitaláltam, hogy csokis karamelltorta lesz. Volt egy csonka délelőttöm a projektre, és mit szépítsem? Pofára esés lett a vége. A tészta még csak-csak jó volt, de a karamellkrémmel alaposan megszenvedtem, csak némi zselatinfixes-fagyasztós akció után vált olyan állagúvá, hogy megmaradt a tortalapokon, de persze a nagy meglepetés elmaradt.
Kárpótlásul vettem elő a bevált receptet, ha már nem karamell, legalább csoki meg kis alkohol legyen benne.
Ha valaki tud bevált karamellkrém-receptet, legyen kedves, ossza meg velem, mert az ünnepelt névnapja is vészesen közeledik, meglepném végre egy jó karamelltortával :)

Hozzávalók (18 cm-s tortaformához):

16 dkg aszalt szilva
3 ek rum (eredetiben konyak, de azt mi nem szeretjük)
16 g kakaópor
6 dkg étcsoki
3 dkg vaj
11 dkg cukor
1 dl forró víz
3 tojásfehérje
53 g finomliszt
1 csapott tk őrölt fahéj

Az aszalt szilvát beáztatom a rumba, hagyom kb. fél-egy óráig ázni.  A kakaót, a csokit, a vajat, a cukrot és a vizet kis lábasba öntöm, és addig kevergetem, míg homogén masszát kapok. Leveszem a tűzről, és szobahőmérsékletűre visszahűtöm. A tojások fehérjét habbá verem. A lisztet és a fahéjat egy tálkába mérem, alaposan átszitálom, majd a tojáshabbal óvatosan elkeverem. Végül hozzákeverem a csokis masszát, és a kivajazott tortaformába öntöm.  A tetejére pakolom a lecsepegtetett szilvaszemeket, végül rálocsolom a rumot, és 170 fokon éppen csak szilárdra sütöm (kb. 30 perc).
Igyekszem megvárni, míg kihűl, és felvert tejszínhabbal tálalom. Az aszalt szilva jól helyettesíthető sárgabarackkal is, ekkor a rum helyett cukorral elkevert barackpálinka is mehet rá, nagyon finom úgy is.